You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A Nap kel: 5 óra 26 perckor, nyugszik: 19 óra 56 perckor.
A Hold kel: 14 óra 17 perckor, nyugszik2 óra 38 perckor.

Munka ünnepe.
Az Európai Unióhoz csatlakozásunk hivatalos dátuma.

Névnap: Fülöp, Jakab. Egyéb névnap: Amarilla, Amarillisz, Bánk, Benedek, Benignusz, Berta, Dávid, Florina, Jákob, Jakus, Jeremiás, József, Maja, Tétény, Zsaklin, Zsigmond.

Fülöp görög eredetű, jelentése: lókedvelő. Back Fülöp jómódú magyar származású kereskedő volt Kairóban, aki a XIX. század végén hazafias érzelmei hatására ásatásokba kezdett, hogy a megtalált kincseket Budapestnek adományozhassa.

ÓBECSE – Újabb vajdasági magyar párt alakult. A Magyar Egység Párt már a hatodik vajdasági magyar politikai tömörülés. A pártot április 3-i keltezéssel írták be a névjegyzékbe, vezetőit pedig az este választották meg.

SZERBIA – Május 6-kán reggel 7 órakor nyílnak a szavazóhelyek és este 8 órakor zárnak. A szavazópolgárok –a bejelentések szerint – legkésőbb ma éjfélig megkapják az értesítést, hogy melyik szavazóhelyen járulhatnak az urnák elé. Vajdaságban összesen 1787 ilyen szavazóhely lesz.

ADA – A németországi Johannita Lovagrend Szeretetszolgálata újabb hasznos adománnyal örvendeztette meg egy Ada községbeli iskolát, az Aranykapu Művelődési Egyesületet a Vöröskereszt adai szervezetét és az egészségházat.

SZABADKA – Szabadka új úszómedencét kapott a város Harcosok Sorakozója lakónegyedben. Ezzel a több mint 100 ezer lakosú észak-bácskai város immár két úszómedencével is dicsekedhet.

ÚJVIDÉK – Kiss-Butterer Márta, újvidéki képzőművész néhány éve eldöntötte, hogy az udvarán létrehoz egy olyan multimediális közösségi teret, ahol a különböző művészek alkothatnak, barátkozhatnak. A tervek megvalósítása egy műhelymunka keretében kezdődött el.

Budapest/Szabadka, 2012. április 30., hétfő (MTI) – Nem hivatalos mérkőzésen 5-5-ös döntetlent játszott hétfőn a szerb és a magyar férfi vízilabda-válogatott az új szabadkai uszoda avatásakor.

A nemzeti együttes hivatalos honlapja, a www.vlv.hu beszámolója szerint csaknem egy órával az ünnepség kezdete előtt tele volt a lelátó, s a melegítésre az öltözőből érkező magyar csapatot nagy taps köszöntötte. A magyar és szerb bírói közreműködés mellett rendezett mérkőzés kétszer nyolc percig tartott. A házigazdák szereztek vezetést, de a vendégek fordítottak, sőt, több góllal elhúztak. A játék a végén nem nélkülözte a show-elemeket, s mire megszólalt a dudaszó, már "igazságos" döntetlent mutatott az eredményjelző - írta a portál.

A Partizan labdarúgói és vízilabdázói megszerezték Szerbia bajnokságát. A Partizán kosárlabdázóinak nem sikerült az, hogy hatodszor egymásután bejussanak a Jadran Liga döntőjébe. A hét végén Belgrádban megkezdődött a nyílt teniszbajnokság – a Szerbia Open. Novak Đoković a világ legjobb teniszezője továbbra is fölényesen vezet a legújabb ATP listán.

Megérkezett Koszovóra a KFOR mind a 700 katonája – jelentette ki Mark Stimmler sajtószóvivő. Elmondta, hogy ők készek arra, hogy akár holnap, Erchard Drewes parancsnok rendeletével összhangban cselekedjenek. Stimmler nem tudta megmondani, hogy osszák szét őket a tartomány területén. A pótlólagos kontingens Drewes követelésére érkezett, felmérése után, hogy megnőtt a feszültség a május 6-ikára kiírt szerbiai választások kapcsán.

Štefan Füle európai biztos úgy véli, az EBESZ erőfeszítése valamint a Belgrád és Pristina közötti technikai megbeszélések lassú megállapodáshoz vezetnek, melyek elősegítik a koszovói szerbek számára azt, hogy szavazzanak a szerbiai elnöki és parlamenti választásokon. Füle megismételte az EU álláspontját, hogy helyhatósági választásokat nem kell tartani Koszovó és Metóhia területén. Kiemelte, hogy az EBESZ, Belgrád és a Pristina közötti megbeszélés az egyedüli módja annak, hogy garantálja az EBESZ-megfigyelők biztonságát a Koszovó területén tartandó választások idején.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó