You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A gyilkosok is áldozatok

Al Ghaoui Hesna: „Most, hogy várandós vagyok, még jobban átéreztem ennek a helyzetnek a tragikumát”
Két szülő, akik az élet talán lehető legsúlyosabb tragédiáját élték át. Két szülő - egy konfliktus két ellentétes oldalán - akiknek a fájdalma olyan mély volt, amely többnyire egyenesen vezet a bosszú ördögi körébe. És két szülő, akik mégis más utat választottak: úgy döntöttek, hogy megtörik ezt az ördögi kört, és közösen próbálják megakadályozni, hogy még több embernek kelljen elveszítenie a gyermekét az értelmetlen vérontás közepette.

Vérontás, ami évtizedek óta tart, áldozatok, akik számokká degradálódtak, és gyűlölet, amit a földért vívott háborúk táplálnak. Nagyjából ezekkel találkozni a hírekben, amikor az izraeli-palesztin válságról van szó. A korábbi évek során Al Ghaoui Hesna is számos alkalommal tudósított az M1-nek a Közel-Kelet sokszor tragikus eseményeiről. - Amikor még elsősorban a hírek világában mozogtam, a forgatások során sajnos elsősorban azokra a történetekre kellett koncentrálnom, amelyek az ellenségeskedésről és a pusztításról szólnak - mondja Hesna. - De az izraeli-palesztin területeket járva azért mindig próbáltam pozitív példákat is felkutatni, olyanokról, akik hisznek a béke lehetőségében. Így találkoztam azzal az egészen kivételes közösséggel is, akik számomra elképesztő példát mutatnak emberségből, megbocsátásból. Olyan szülők a két ellentétes oldalról, akik a konfliktus miatt veszítették el a gyermeküket. De ők eldöntötték, hogy megtörik a bosszú ördögi körét, és összefognak a békéért. Annak idején csak egész röviden tudtam erről a Parents Circle - Szülői Kör nevű szervezetről forgatni, de most végre lehetőségem volt hosszabb időt velük tölteni, hogy megtudjam: hogyan képesek túllépni az élet talán legnagyobb sorscsapásán. Most, hogy várandós vagyok, még jobban átéreztem ennek a helyzetnek a tragikumát, és még jobban csodálom őket, hogy így képesek összefogni azért, hogy más szülőknek lehetőleg ne kelljen átélni ezt a tragédiát.
A Bábel legújabb epizódja tehát a Közel-Keletre kalauzol minket, ebbe az egészen kivételes közösségbe, egy rendkívüli történettel gyűlöletről, barátságról, megbocsátásról.

Bábel-Hesnával a világ március 19. M1 21.10

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó